23.12.19

Święta tuż tuż | czas na PIERNICZKI

Witajcie! Spory czas mnie tu nie było, ale mam nadzieję, że tym razem zostanę tu na dłużej. Co do tego miejsca mam duże plany, jak będzie z ich realizacją- czas pokaże! Ale nie o tym dzisiaj chciałam pisać.




Święta już za moment, jeszcze chwila i będziemy siadać do wigilijnego stołu. Jednak zanim do tego dojdzie, chciałabym się z Wami podzielić sprawdzonym przepisem na pierniczki, które wykonuję co roku, specjalnie na Boże Narodzenie. Zdaję sobie sprawę, że jest już za późno na ich robienie, bo został dzień do Wigilii, ale przepis będzie dostępny tu przez cały rok, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby skorzystać z niego w przyszłe święta. 

Jeśli chodzi o przepis, jest na prawdę niezwykle prosty w wykonaniu, a dekorowanie już gotowych pierniczków przed świętami całą rodziną, to niezapomniane chwilę i masa dobrej zabawy. 
Kiedy jest dobry czas na ich pieczenie: oczywiście możemy je piec przez cały rok, ale jeśli chcemy, aby pierniczki były idealne na Boże Narodzenie, polecałabym upiec je już pod koniec listopada, tak aby miały chwilę, by zmięknąć.

Składniki (ok 50 sztuk)

  • 1/3 szklanki miodu 
  • 80g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 opakowania przyprawy do piernika (ok. 3 łyżki)
  • 1 i 1/2 łyżki kakao

W rondelku rozpuszczamy cukier, masło i miód, studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. 

RADA 1
Jeśli ciasto będzie zbyt kruche, dodajemy więcej rozpuszczonego miodu, a jeśli zbyt miękkie, owijamy w folię i wkładamy do lodówki, w celu schłodzenia. 

Wyrobione ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość ok 2-4 mm (grubsze pierniczki będą miększe po upieczeniu), podsypując mąką. Wykrawamy pierniczki dowolnym kształcie i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 7-10 minut w temperaturze 180°C. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. 

RADA 2
Aby pierniczki zmiękły wkładamy je do pudełka lub słoika i pozostawiamy w wilgotnym miejscu. Pierniczki będą chłonęły wilgoć. 

Według uznania pierniczki możemy polukrować, ozdobić czekoladą lub zostawić je bez dodatków. Jeśli zdecydujecie się na ich dekorację, pozostawiam Wam na dole przepis na lukier, który świetnie będzie się komponował z cukierkowymi posypkami

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Wszystkie składniki ucieramy razem do momentu otrzymania jednolitej konsystencji. Lukier możemy nakładać za pomocą worka cukierniczego lub noża do smarowania. 


Pierniczki są przepyszne! U mnie w domu muszą pojawić się na wigilijnym stolę obowiązkowo. Bez nich nie ma świąt. 
Jeśli zdecydujecie się na ich przygotowanie, dajcie koniecznie znać jak wyszły. A jakie potrawy są u Was obowiązkowo na święta? Co sprawia, że już czujecie klimat świąt? Czekam na Wasze komentarze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © czuła cisza , Blogger