7.4.20

sposób na nudę || pieczemy ROGALICZKI

Kwarantanna trwa, wszyscy od tygodni siedzimy w domach, a ja pomału zaczynam "wariować" z nudów. Jeśli ty także posprzątałeś już każdy kąt w domu, przeczytałeś wszystkie zapasy literatury i  obejrzałeś całego Netflixa, to teraz przyszedł czas na .... PIECZENIE! 



W niedzielne popołudnie postanowiłam, że w końcu coś zrobię w kuchni i zdecydowałam się upiec drożdżowe rogaliczki. Moim nieskromnym zdaniem wyszły przepyszne! Słodziutkie, mięciutkie ciasto wypełnione kwaśnymi powidłami - na samą myśl cieknie ślinka! I właśnie dziś chciałabym się z Wami tym przepisem podzielić. Oto on:

Składniki (24 sztuki)
  • 25 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 1/4 szkl. ciepłego mleka
  • 2 i 1/2 dag drożdży 
  • 1 jajko
  • 3 łyż. cukru pudru
  • 2 łyż. cukru wanilinowego
  • konfitura/ powidła/ budyń/ czekolada
Przesianą mąkę rozcieramy z miękkim masłem (palcami lub drewnianą łyżką). Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka wsypujemy pokruszone drożdże i 1/2 łyżeczki cukru. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Jajko miksujemy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy je do mąki z masłem, wlewamy wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy na gładkie ciasto (aż nie będzie kleiło się do rąk). Wkładamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Ciasto dzielimy na 3 części, z każdej formujemy kulkę. Rozwałkowujemy je na 3 placki, delikatnie podsypując mąką. Każdy placek dzielimy na 8 trójkątów. Na szersze części trójkątów wykładamy po łyżeczce naszego nadzienia. Zwijamy trójkąty  (szerszą częścią do środka) i formujemy rogaliczki. 

RADA
Aby uniknąć wypłynięcia nadzienia podczas pieczenia, warto dobrze zakleić boki rogaliczków.

Pieczemy w temperaturze 180°C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok 20 minut. Gorące rogaliczki posypujemy cukrem pudrem! 

Tak jak widzicie przepis jest niesamowicie prosty, i pomimo długiego czasu oczekiwania aż ciasto wyrośnie, bardzo szybko się je robi. Dlatego koniecznie przy następnych zakupach zaopatrzcie się w niezbędne składniki i czym prędzej bierzcie się za pieczenie tych pyszności!

Trzymajcie się zdrowo,
Aleksandra.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © czuła cisza , Blogger